Foto’s uit een zelfklevend fotoalbum halen

Je kent ze wel, die fotoalbums waarin je foto’s plakt. Ze hebben een klevende pagina met een doorzichtige folie. Deze zelfklevende fotoalbums waren populair in de jaren 60 en 70 en zijn vandaag de dag nog steeds te koop. Er is ontdekt dat de lijm die gebruikt werd een hoge zuurgraad heeft wat de foto’s na loop van tijd beschadigd.

Na jaren op de plank is de lijm is ondertussen hard geworden en dit maakt het lastig de foto’s uit de het fotoalbum te halen. Gebruik geen kracht, forceer het niet anders raken de waardevolle foto’s beschadigd.
Hier zijn een aantal tips voor het verwijderen van de foto’s

Foto’s voorzichtig verwijderen

Probeer de foto met iets plats zoals een speelkaart of een dunne metalen spatel de onder de foto te komen. Wat ook goed werkt is flosdraad, begin in een hoek en beweeg het flosdraad zagend onder de foto door.

Gebruik warmte om foto’s te verwijderen

Gebruik warmte om de lijm onder de foto zacht te maken. Denk bijvoorbeeld aan een haardroger. Verwarm de foto geleidelijk in combinatie met het flossdraad en je zal zien het flossdraad makkelijker door de lijm heengaat. Let op dat je de foto niet te heet maakt!

Gebruik chemicaliën om de lijm op te lossen

Als laatste redmiddel zou je nog thinner of heptane kunnen gebruiken in combinatie met de metalen spatel. De thinner en heptane is relatief veilig voor de foto’s. Probeer dit eerst uit met een foto die minder waardevol is.

Complete fotoalbums laten inscannen

Lukt het niet om zelf de foto’s uit de albums te verwijderen, stuur dan de complete albums op naar Fotodigitaliseren.nl en wij scannen de gehele pagina’s en zullen de foto’s digitaal uitsnijden. Zo blijven de foto’s in het fotoalbum.

Geef een antwoord