Foto’s uit een zelfklevend fotoalbum halen

Misschien herken je het wel: Je hebt je er eindelijk toe gezet om je foto’s te digitaliseren, maar nu komt het volgende probleem: Hoe haal je zonder de foto te beschadigen de foto’s uit een zelfklevend fotoalbum? Het is ons allemaal wel eens overkomen: ‘Oeps, foto gescheurd of gevouwen door te hard de foto uit het album te trekken..’ Gelukkig zijn er vele anderen die tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen. Wij delen hier tips en trucs, zodat je veilig jouw foto’s kunt halen uit een zelfklevend fotoalbum. Wil je juist weten of het iets is voor jou om uit te besteden? Lees dan nu ons artikel wat de voordelen zijn om het uit te besteden.

fotoalbum
zelfklevend fotoalbum

Allereerst wat is een zelfklevend fotoalbum?

Zelfklevende fotoalbums, zijn fotoalbums waarin je foto’s kunt plakken, zonder extra lijm te gebruiken. Deze albums hebben zelfklevende pagina’s met een doorzichtige folie. In de jaren ’60 en ’70 waren zelfklevende albums razend populair. Je kon immers gemakkelijk de foto’s verwisselen, zonder alle poespas van extra lijm.

Toentertijd wisten we alleen niet dat deze albums onze foto’s beschadigen. De kartonnen zijn zuur, de zelfklevende lijntjes lijm beschadigden door zuren en chemicaliën de foto’s en de plastic laagjes lijken mooi, maar ondertussen zijn ze schadelijk voor de foto’s.

Het probleem met zelfklevende fotoalbums

Het voornaamste probleem is de lijm. Door temperatuurverschillen en na jaren stil te hebben gelegen, is de lijm hard geworden. Dit maakt het lastig om foto’s uit het album te verwijderen, zonder de foto’s te beschadigen. Denk hierbij aan te hard aan de foto te trekken, waardoor er gemakkelijk een vouw in komt of zelfs een scheur. Dit maakt het een tijdrovende klus om de waardevolle foto’s ‘goed’ te digitaliseren.

Het beste wat je kunt doen, wil je het fotoalbum digitaliseren is om een professionele fotoscan service in te schakelen. Natuurlijk kun je het ook zelf proberen en daarvoor hebben we een aantal tips.

Gebruik geen kracht en forceer de foto niet, om beschadigigen te voorkomen.

Tips om zelf foto’s uit zelfklevende albums te halen

  • Je kunt de hoek van een foto voorzichtig optillen. Als het gemakkelijk omhoog komt zonder de foto te hoeven trekken of krullen, ga dan verder.
  • Probeer met een kaart of dunne metalen spatel onder de foto te komen om de lijm van het papier te verwijderen. Flosdraad wordt ook aangeraden.
  • Maak gebruik van warmte om de lijm onder de foto zacht te maken om vervolgens bijv. met flosdraad de lijm van het papier te scheiden. Je kunt ook gebruik maken van een föhn, maar pas op dat de foto niet te heet word! Fohn altijd de achterkant van de foto, om beschadigingen op de voorkant te voorkomen.
  • Als bovenstaande niet werkt, dan zou je nog chemicaliën kunnen proberen in combinatie met flosdraad/kaart/metalen spatel. Thinner of heptane zijn relatief veilige chemicaliën voor de foto’s. Ons advies is om dit eerst uit te proberen op een minder waardevolle foto.
  • Je kunt ook de foto’s in de albums laten zitten en kopieën maken met een flatbedscanner of smartphone (en app).

Complete fotoalbums laten inscannen

Heeft u weinig tijd, lukt het niet met de foto’s uit de albums te halen of wilt u het gewoon liever uitbesteden, stuur dan de complete albums op naar www.fotodigitaliseren.nl. Wij halen uw foto’s er niet uit, maar scannen de gehele pagina om vervolgens ze digitaal uit te snijden en te bewerken. Doordat de foto’s niet verwijderd hoeven te worden, is de kans op beschadiging minimaal.

Je kunt natuurlijk ook zelf een fotoalbum digitaliseren, zoals dat je een foto zou digitaliseren. We hebben een artikel geschreven hoe je op 5 verschillende manieren een foto kunt digitaliseren , wat dus zelf zou kunnen toepassen op je fotoalbum.