Foto’s uit een zelfklevend fotoalbum halen

Ik begreep niet waarom de ‘grote mensen’ altijd zeiden dat ze zich oud voelden. Nu dat ik aan het typen ben, besef ik dat dit is hoe het voelt, wanneer men zegt ‘Ik voel me oud.’. Ik weet nog goed dat ik samen met oma in fotoalbums keek en dat ik zelfs heel gemakkelijk foto’s uit een zelfkleven fotoalbum kon halen. Om er dan vervolgens weer een andere foto in te doen.

Tegenwoordig worden de meeste foto’s automatisch opgeslagen in albums op je telefoon. Er is geen fysiek fotoalbum meer nodig. Maar dat betekent niet dat deze niet mogelijk ergens op zolder liggen. Waardevolle foto’s van vroeger in fotoalbums kunnen ook gedigitaliseerd worden. Als de digitale foto dan vervolgens nog correct word opgeslagen, kan deze niet meer beschadigd worden of verloren raken!

Maar dan zit je alsnog met de fotoalbums. Je kunt ervoor kiezen om deze te bewaren, wel onder ‘veilige’ omstandigheden. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan mijn artikel over Veilig afgedrukte foto’s bewaren‘.

In dit artikel gaan we het verder hebben over zelfklevende fotoalbums.

fotoalbum
fotoalbum

Wat zijn zelfklevende fotoalbums?

Zelfklevende fotoalbums, zijn fotoalbums waarin je foto’s kunt plakken, zonder extra lijm te gebruiken. Deze albums hebben zelfklevende pagina’s met een doorzichtige folie. In de jaren ’60 en ’70 waren zelfklevende albums razendpopulair. Je kon immers gemakkelijk de foto’s verwisselen.

Toentertijd wisten we alleen niet dat deze albums onze foto’s beschadigen. De kartonnen zijn zuur, de zelfklevende lijntjes lijm beschadigden door zuren en chemicaliën de foto’s en de plastic laagjes lijken mooi, maar ondertussen zorgen ze voor beschadigingen aan de foto’s.

Het probleem met zelfklevende fotoalbums

Het voornaamste probleem is de lijm. Door temperatuurverschillen en na jaren stil te hebben gelegen, is de lijm hard geworden. Dit maakt het lastig om foto’s uit het album te verwijderen, zonder de foto’s te beschadigen. Dit maakt het een tijdrovende klus om de waardevolle foto’s ‘goed’ te digitaliseren.

Het beste wat je kunt doen, om toch het fotoalbum te digitaliseren is om een professionele fotoscan service in te schakelen. Natuurlijk kun je het ook zelf proberen en daarvoor hebben we een aantal tips.

Gebruik geen kracht en forceer de foto niet, om beschadigigen te voorkomen.

Tips om zelf foto’s uit zelfklevende albums te halen

  • Je kunt de hoek van een foto voorzichtig optillen. Als het gemakkelijk omhoog komt zonder de foto te hoeven trekken of krullen, ga dan verder.
  • Probeer met een kaart of dunne metalen spatel onder de foto te komen om de lijm van het papier te verwijderen. Flosdraad wordt ook aangeraden.
  • Maak gebruik van warmte om de lijm onder de foto zacht te maken om vervolgens bijv. met flosdraad de lijm van het papier te scheiden. Je kunt ook gebruik maken van een föhn, maar pas op dat de foto niet te heet word! Fohn altijd de achterkant van de foto, om beschadigingen op de voorkant te voorkomen.
  • Als bovenstaande niet werkt, dan zou je nog chemicaliën kunnen proberen in combinatie met flosdraad/kaart/metalen spatel. Thinner of heptane zijn relatief veilige chemicaliën voor de foto’s. Ons advies is om dit eerst uit te proberen op een minder waardevolle foto.
  • Je kunt ook de foto’s in de albums laten zitten en kopieën maken met een flatbedscanner of smartphone (en app).

Complete fotoalbums laten inscannen

Heeft u weinig tijd, lukt het niet met de foto’s uit de albums te halen of wilt u het gewoon liever uitbesteden, stuur dan de complete albums op naar www.fotodigitaliseren.nl. Wij halen uw foto’s er niet uit, maar scannen de gehele pagina om vervolgens ze digitaal uit te snijden en te bewerken. Doordat de foto’s niet verwijderd hoeven te worden, is de kans op beschadiging minimaal.

Bronnen

https://maudboom.com/pas-op-chemische-sandwich-een-gevaar-voor-je-fotos/