Hoe je jouw foto’s kan behouden

Er worden elk jaar miljarden digitale foto’s gemaakt. Vroeger, maakte iedereen fotoalbums en bewaarde afgedrukte foto’s in schoenen dozen. Vandaag de dag worden de foto’s gedeeld op facebook, Instagram en andere social media websites. Soms op geslagen in de cloud. Vele printen de digitale foto’s uit of maken hier mooie fotoboeken van.

Je zou zeggen dat het bewaren van foto’s geen probleem meer is tenzij je met hele oude foto’s te maken hebt. Zoals de baby foto’s van jouw 30 jarige zoon of dochter opgeslagen in dozen op zolder of in de kelder.
Afgedrukte foto’s kunnen geel uitslaan, vervagen en verkleuren als je de foto’s niet goed opslaat. Zelfs de digitale foto’s kunnen verdwijnen als het opslag apparaat defect is en er geen back-up is.

Hier zijn tips om jouw traditionele foto’s en digitale foto’s goed op te slaan.

Zelfs de digitale foto’s kunnen verdwijnen…

Wat veroorzaakt de verslechtering?

Omgevingsfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en zonlicht hebben de meeste invloed op foto’s. Schommelingen zoals hoge temperatuur en luchtvochtigheid in de zomer gevolgd door koud en droog weer in de winter. Deze schommelingen komen voornamelijk voor op zolder of in de schuur en zijn extra slecht voor de foto’s. Dit kan de foto broos maken en scheuren voorzaken, het is zelfs mogelijk dat de foto zelfs loskomt van het papier. Vuil, stof en olie zijn ook grote veroorzakers van de verslechtering.

Wat moet je voorkomen

 • Vuil, stof en olie van je handen kunnen onherstelbare schade toebrengen. In het beste geval draag je stoffen handschoenen.
 • Schrijf niet op de achterkant van de foto’s met een ball- of viltpen tenzij je een speciale pen hebt die daar geschikt voor is. De meeste inktsoorten bevatten zuren die corrosief die na loop van tijd corrosie en vlekken veroorzaken. Als je geen zuurvrije pen heb, schrijf dan licht met een potlood.
 • Gebruik geen elastieken, sommige elastieken bevatten sulfer wat de foto’s broos maakt.
 • Gebruik geen peperclips, die kunnen het oppervlakte bekrassen.
 • Toon waardevolle foto’s niet in lijstjes. Het glas kan vast kleven aan de foto en de zon zal de foto doen vervagen. Kopieer jouw waardevolle foto en toon de kopie in het lijstje.
 • Gebruik geen lijm of plakband, ook deze materialen kunnen chemicaliën bevatten die jouw foto’s beïnvloeden. Er is speciale lijm te koop die veilig is voor foto’s

De beste manier om jouw foto’s op te slaan

De volgende tips zijn van toepassing op traditionele en digitale foto’s. Beide zijn namelijk kwetsbaar door meerdere factoren. Volgens de experts, het beste om foto’s op te slaan is in een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 30-50%. De ideale temperatuur verschild per type foto.

 • Vertoon foto’s in een museum kwaliteit foto lijst met UV-werend glass en zuurvrije afwerking zodat de foto’s niet het glas aanraken.
 • Sla foto’s op in een donkere, koele en optimaal droge plaatst in je huis. (niet de kelder, garage of zolder!)
 • Hou de foto’s uit het zonlicht om de effecten van UV straling, rook, en lucht te minimaliseren.
 • Maak hoge kwaliteit scans van al de foto’s die je wilt bewaren, laat de foto’s printen en toon de kopieën. Bewaar de originele foto’s in speciale foto bewaardozen.

Hoe digitale foto’s te bewaren.

Het mooie van digitale foto’s is dat je geen zorgen hoef te maken over de verslechtering. Ze kunnen meerdere keren geprint worden mits je de bestanden niet verliest. Het probleem met digitale foto’s is dat ze eenvoudig te maken en te delen zijn, hierdoor neem je de foto’s vanzelfsprekend. Niet iedereen weet hoe je deze foto’s het beste opslaat. Je kan namelijk duizenden foto’s verliezen als een apparaat defect gaat zonder back-up. Hier zijn een paar extra tips voor de foto bestanden.

 • Bewaar de foto’s op een DVD of USB stick.
 • Gebruik een clouddienst voor opslag.
 • Maak een back-up van de foto’s op jouw telefoon of computer en sla deze op een externe harde schijf.
 • Maken een fotoboek via bekende fotoboek diensten waarbij je de digitale foto’s kan uploaden via hun website.

Hoe bewaar je foto’s in een oud fotoalbum

Kan je de zelfklevende fotoalbums herinneren? De zelfklevende fotoalbums waren een hype en ze zijn vandaag de dag nog steeds beschikbaar. De foto’s worden op de plaats gehouden door een lijm. Wanneer de foto’s jaren lang in deze albums worden bewaard kan het lastig zijn de foto’s uit het album te verwijderen zonder scheuren, krullen of vouwen. Als je de foto’s niet kan verwijderen. Stuur het gehele album naar een professionele foto scan dienst voor het digitaliseren van de foto’s.

Gebruik geen fotoalbum met klevende pagina’s of plastic vellen. Als je een fotoalbum wilt maken, kies dan voor zuurvrije fotoalbums. Online en in de winkels zijn er vele fotoalbums te koop in verschillende prijsklasse.

Stel jouw waardevolle foto’s veilig!

Waardevolle foto’s kunnen vervagen of verloren raken. Bepaal of je jouw foto’s wilt laten digitaliseren door een professionele foto scan service. Als je foto’s al verkleurd of vervaagd zijn dan kan een professionele foto scan service de foto’s corrigeren en zelfs repareren. Zelfs foto’s die beschadigd zijn door vuur, licht, water of schimmel kunnen herstelt worden. Vergeet niet je digitale foto’s te back-uppen zoals je met je afgedrukte foto’s doet. Doe dit liever vandaag dan morgen om te voorkomen dat je die mooie herinneringen verliest.

Geef een antwoord