Veilig afgedrukte foto’s bewaren

‘Temperatuur, luchtvochtigheid en zonlicht…’ Drie grote factoren die afgedrukte foto’s kunnen beschadigen. Zonde! Juist in deze tijd wordt alles, maar dan echt ook alles gedigitaliseerd. Dit kost echter tijd, energie of geld, wat niet iedereen heeft. Tot die tijd is het wel fijn dat je weet dat je afgedrukte foto’s mooi blijven, ondanks de omgevingstemperaturen. Hoe kun je nu het beste je afgedrukte foto’s bewaren?!

We kunnen helaas weinig doen aan het weer, maar we hebben hebben wel invloed op de omgevingsfactoren die afgedrukte foto’s kunnen beschadigen. In deze blog gaan we hier verder op in en geven we praktische trips en trucs, zodat jouw afgedrukte foto’s mooi en veilig bewaard blijven.

Ben je geïnteresseerd om zelf foto’s of negatieven te digitaliseren? Of ben je er nog niet uit om dit zelf te doen of uit te besteden?

Ben je geïntereseerd om zelf foto’s of negatieven te digitaliseren? Of ben je er nog niet niet helemaal uit om dit zelf te doen of uit te willen besteden? Lees dan ons artikel :’Kostbare foto’s digitaliseren, uitbesteden?’.

Wat veroorzaakt deze beschadigingen?

Omgevingsfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en zonlicht hebben de meeste invloed op foto’s. Hierbij kun je denken aan de hoge temperaturen en luchtvochtigheid in de zomer, maar ook aan de kou en droge lucht in de winter. Je kunt je wel voorstellen dat de zolder of schuur plaatsen zijn, waar deze temperaturen in hun getijden hoog feest vieren, niet de beste plek om afgedrukte foto’s te bewaren. Foto’s kunnen broos worden en scheuren. In het ergste geval laat de foto los van het papier. En dan hebben we nog niet eens vuil, stof en olie als grote veroorzakers van de verslechtering genoemd.

foto's bewaren

Tips en trucs om je foto’s zo lang mogelijk mooi te houden

 • Draag (speciale) handschoenen bij het aanraken van de foto’s. Vuil stof en olie kunnen onherstelbare schade toebrengen.
 • Schrijf alleen met een ‘speciale pen’ op de achterkant van een foto. De meeste inktsoorten bevatten zuren die corrosief die na loop van tijd corrosie en vlekken veroorzaken. Als je geen zuurvrije pen heb, schrijf dan licht met een potlood.
 • Gebruik geen elastieken, sommigen bevatten sulfer wat broosheid veroorzaakt.
 • Gebruik geen paperclips i.v.m. krassen
 • Toon waardevolle foto’s niet in lijstjes. Het glas kan vast kleven aan de foto en de zon zal de foto doen vervagen. Kopieer jouw waardevolle foto en toon de kopie in het lijstje. Of kies voor een digitaal fotolijstje anno 2022.
 • Gebruik geen lijm of plakband, ook deze materialen kunnen chemicaliën bevatten die jouw foto’s beïnvloeden. Er is speciale ‘fotolijm’.

Veilig losse foto’s bewaren

Volgens experts is de ideale omgeving om foto’s op te slaan met een luchtvochtigheid tussen de 30% en 50%. De ideale temperatuur verschilt per type foto. Hieronder nog wat extra tips:

 • Vertoon foto’s in een museum kwaliteit foto lijst met UV-werend glass en zuurvrije
  afwerking zodat de foto’s niet het glas aanraken.
 • Sla foto’s op in een donkere, koele en optimaal droge plaatst in je huis.
  (niet de garage of zolder! De kelder is nog een mogelijkheid als de ‘bewaardoos’ waterdicht is)
 • Hou de foto’s uit het zonlicht om de effecten van UV straling, rook, en lucht te
  minimaliseren.
 • Maak hoge kwaliteit scans van al de foto’s die je wilt bewaren, laat de foto’s
  printen en toon de kopieën. Bewaar de originele foto’s in speciale foto
  bewaardozen.

Digitale foto’s bewaren

Je hoeft je geen zorgen te maken over de verslechtering van digitale foto’s, die is er niet. Digitale foto’s kunnen meerdere malen geprint worden, mits je de bestanden niet verliest. Digitale foto’s zijn gemakkelijk te delen met anderen en er is zo een nieuwe foto gemaakt. Echter weet je pas wat een foto betekent, wanneer je er naar op zoek bent en deze niet kunt vinden. Helaas weten nog onvoldoende mensen hoe je het beste digitale foto’s opslaat. Hieronder een paar tips, voor het veilig opslaan van je digitale foto’s:

 • Bewaar de foto’s op een DVD of USB stick.
 • Gebruik een clouddienst voor opslag zoals microsoft onedrive
 • Maak een back-up van de foto’s op jouw telefoon of computer en sla deze op een externe harde schijf.
 • Maak een fotoboek via bekende fotoboek diensten waarbij je de digitale foto’s kan uploaden via hun website.

Foto’s bewaren in een (zelfklevend) fotoalbum

Vroeger waren de zelfklevende fotoalbums razendpopulair en tot op de dag van vandaag nog steeds beschikbaar. De foto’s in zo’n album worden gefixeerd door een lijm.

Wanneer de foto’s jaren lang in deze albums worden bewaard kan het lastig zijn de foto’s uit het album te verwijderen zonder te scheuren, krullen of vouwen. Wanneer het niet lukt om de foto’s zelf uit de albums te halen, of vind je het risico te groot voor mogelijke beschadigingen, dan kun je het digitaliseren ook uitbesteden.

Gebruik geen fotoalbum met klevende pagina’s of plastic vellen. Als je een fotoalbum wilt maken, kies dan voor zuurvrije fotoalbums om foto’s te bewaren. Online en in de winkels zijn er vele fotoalbums te koop in verschillende prijsklasse. Ook is het tegenwoordig mogelijk om fotoboeken te maken.

Stel jouw waardevolle fotoverzameling veilig!

Waardevolle foto’s kunnen beschadigd of verloren raken. Daarnaast vangen ze misschien al wel ruime tijd stof in een doos op zolder. Zonde! Kies ervoor om je foto’s te digitaliseren.

Je kunt zelf foto’s en negatieven digitaliseren of het uitbesteden aan professionele fotoscan service.