Zelf oude foto’s scannen

Als je dit bericht leest heb je waarschijnlijk vele afgedrukte oude foto’s met mooie herinneringen van momenten, familie of locaties uit het verleden. Opgeslagen in schoenen dozen en albums op zolder of in de kelder. Hoe begin je en wat zijn de mogelijkheden.

Foto’s maken met mobiele telefoon

Een van de eenvoudigste manieren om foto’s digitaal te maken is oude foto’s te fotograferen met je mobiele telefoon. Al gaat dit zeer eenvoudig, de kwaliteit kan teleurstellend zijn. Je neemt per ongeluk de achtergrond mee, ziet schittering en krassen op de foto’s zelf.

Foto apps

Andere mogelijkheid is om een foto app te downloaden zoals:

  • Fotoscan van Google foto’s
  • Photomyne
  • Picscanner

De foto scan apps hebben automatische verbeteringen die de imperfecties minimaliseren zoals schittering of kromming van de foto’s. Sommige foto scan apps kunnen zelfs de kleuren corrigeren. Deze correcties heb je niet als je een foto maakt met je mobiele telefoon van de afgedrukte foto.
De apps maken mooiere foto’s dan enkel je camara app, maar de kwaliteit komt niet in de buurt van de andere methodes die gebruikt worden voor het digitaliseren van je foto’s.

Oude foto’s scannen met een Flatbed scanner

Een flatbed scanners is een scanner met een glasplaat waarop je de foto’s neerlegt, de klep sluit en vervolgens gaat de scanner langs de foto’s. Veel printers zijn tegenwoordig redelijk goedkoop en vaak zijn deze printers voorzien van een flatbed scanner. Er zijn ook scanners te koop zonder printer en er zijn speciale scanners ontworpen voor foto’s.
Met deze scan methode behaal je goede kwaliteit scan, beter dan het scannen met je mobiele telefoon, echter kunnen de foto scanners kunnen prijzig in aanschaf zijn. De scanners verschillen in scansnelheid. De meeste scanners maken eerst een “preview” scan waarbij je de foto’s selecteert en eventueel aanpassingen aanbrengt in de instellingen en vervolgens worden de foto’s nogmaals gescand en opgeslagen. Dit kost redelijk wat tijd, zeker als de software en scanner niet snel zijn. Als je 500 foto’s wilt scannen en gemiddeld 3 minuten per foto nodig hebt, dan ben je al snel 25 uur verder.

Scanner met een feeder (ADF scanner)

Een feeder is een vak die de foto’s of documenten automatisch invoert. De scanner zelf blijft op zijn plaatst en de foto’s worden in een rap tempo langs de scanner gehaald. Hiermee kan je stapels foto’s redelijk snel inscannen. Dit heeft echter een keerzijde. Over het algemeen zijn deze scanners bedoelt voor documenten en niet voor foto´s. Dit zie je terug in de meegeleverde software. Daarnaast kunnen kwetsbare foto’s of foto’s met een glans beschadigen door de rollers die de foto’s door de scanner voeren. Ook is de kwaliteit niet zo goed als een flatbed scanner.

Foto Scan Service

De laatste methode is gebruik maken van een foto scan service. Een foto scan services beschikken over professionele apparatuur en software. Het personeel heeft kennis en ervaring met het digitaliseren van foto´s. Vaak worden er diensten aangeboden inclusief verzendkosten. Dit scheelt een hoop werk en tijd dat je anders kwijt was aan het maken van foto´s met je mobiele telefoon of zittend achter de scanner en computer.

Geef een antwoord