3 nuchtere vragen over dia’s

Als je wilt weten hoe de mensen zich vroeger vermaakten, dan moet je eerst weten ‘Wat is een dia?’ ‘Waar komt het vandaan?’ ‘En wat kun je er nog mee?’.

Vroeger waren er geen televisies of films. Er is zelfs een lange tijd geweest zonder electriciteit. Stille foto’s waren het enige wat men had. Vaak ging men rondom een ‘magische lantaarn’ zitten en samen keken ze naar een ‘slideshow’ geprojecteerd op de dichtsbijzijnste muur. Deze projecties van getekende afbeeldingen waren vaak onscherp, waarbij de kleuren ook vervaagden. Toch was dit de voornaamste vorm van entertainment en in die tijd erg populair. In dit artikel vertellen we je wat over het orgine van de dia en magische lataarns. Verder in het artikel kun je lezen wat je er nog mee kunt in deze moderne tijd van technologie.

Eerst een stukje geschiedenis

Magische lantaarns 

In de 17de eeuw waren glazen dia’s en ‘magische lantaarns’ de meest voorkomende vorm van entertainment. Afbeeldingen werden getekend op glas, die via de lantaarn op de dichtstbijzijnde muur werd geprojecteerd. Hierdoor konden grote groepen mensen tegelijkertijd naar dezelfde afbeelding kijken. Dit staat bekend als de eerste vorm van fotodia’s en diaprojectors. Voor langer dan 100 jaar waren deze ‘magische lantaarns’ en dia’s de enige vorm van projectie.

Hyalotype

Kodachrome met scanner

In 1850 ontwikkelde William en Frederik Langenheim een nieuw soort type dia: de Hyalotype. Dit type bestond uit een glazen dia met een positieve afbeelding (gekopieerd vanuit een negatief). Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste fotografische dia was, geen getekende. Deze hyalotype dia’s waren de eerste fotografische afbeeldingen die geprojecteerd konden worden.

Kodachrome

In 1935 kwam de dia ‘Kodachrome’ om de hoek kijken, met Kodak’s driekleuren proces. Het jaar erop werden de 35mm dia’s ontwikkeld. Kodachrome werd beschouwd als een van de beste diafilms, waarbij de combinatie van Leica-camera’s en lenzen van Kodachromefilms als het beste van het beste werd gezien als het ging om kleinbeeldfotografie.

Kodachrome ondersteidt zich door de enorme scherpte, de extreem lange houdbaarheid van de kleuren en de natuurlijke kleurenweergave.

Wat zijn dia’s?

 Een dia is een positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal.
Om een dia te bekijken is een diaprojector of viewer, waarbij ze in ‘frames’ worden geplaatst alvorens de dia’s de projector in gaan.

Het nadeel van dia’s zijn dat ze met de tijd beschadigd raken en kwetsbaarder worden. Het wordt hierom aangeraden om zo snel mogelijk dia’s te digitaliseren.

Voor gedigitaliseerde dia’s heeft u geen projector of scherm/muur nodig, maar kunt u online delen of zelfs via de televisie laten zien aan anderen. Gedigitaliseerde dia’s kunnen via de smartphone of computer (met internet) binnen enkele seconden gedeeld worden. Het is zelfs mogelijk om een gedigitaliseerde fotodia op de televisie te laten zien (ook als slideshow).

dia-diaprojector

Van dia naar digitaal

Tegenwoordig gebruikt bijna niemand meer dia’s. Het is immers nu makkelijker, sneller en goedkoper.

 Wat je nodig hebt is een smartphone met camera en internet, om het binnen een minuut met iedereen te delen wie je wilt.

Via de computer kun je nog wel zogeheten diashows ( ook wel slideshows genoemd) maken, waarbij foto’s automatisch als serie kunnen worden bekeken, waarbij het de duur van het laten zien van de afbeelding ook gewijzigd kan worden. 

De voordelen van dia’s digitaliseren

Naast dat de afbeelding veilig wordt gesteld, kun je met fotobewerking mijlenver komen. Naast basisbewerking, zoals het verwijderen van stofvlekken, verkleuringen en krassen is het tegenwoordig ook mogelijk om een zwartwit afbeelding in te kleuren. Hiermee wordt de kwaliteit van de afbeelding aanzienlijk vergroot!

Wil je wat meer weten over het inscannen van dia’s of weet je nog niet zeker of dat je dit wilt uitbesteden?

Of ben je juist geïnteresseerd in negatieven of foto’s digitaliseren? Bij fotodigitaliseren ben je bij het juiste adres.
*We hebben ook artikelen over DIY digitaliseren met nog meer artikelen in het vooruitzicht!