5 methoden om foto’s te digitaliseren

Als je dit bericht leest heb je waarschijnlijk vele afgedrukte oude foto’s met mooie herinneringen van momenten, familie of locaties uit het verleden. Misschien ergens gevonden en nostalgisch geworden. Foto’s zijn kostbare herinneringen die met de technologie van nu niet meer verloren kan gaan. Hoe begin je met foto’s digitaliseren en wat zijn de mogelijkheden. In dit artikel bespreken we 5 methoden om foto’s te digitaliseren.

Wil je weten hoe je zelf fotonegatieven kunt digitaliseren, lees dan nu ‘Fotonegatieven zelf digitaliseren op 3 manieren‘. Of wil je juist weten hoe je jouw papieren foto’s het beste kunt bewaren? Lees dan mijn artikel ‘Veilig afgedrukte foto’s bewaren‘.

foto's scannen

Voordat je begint

Voordat je begint met foto’s digitaliseren, is het handig om eerst de foto’s uit te zoeken en onderscheidt te maken welke je wilt digitaliseren en welke niet. Om de foto’s zo min mogelijk te beschadigen raden we aan om ‘speciale handschoentjes’ te gebruiken, die je gratis bij de grote fotowinkels kan verkrijgen. Controleer de foto’s op beschadigingen, krassen, etc. en verwijder zo nodig met een geschikte doek stofdeeltjes.

Na het scannen, ongeacht welke manier er wordt gebruikt is er altijd sprake van fotobewerking, al is het het minimalistische. Foto’s moeten ‘gecropt’ worden, uit elkaar gehaald worden en vereisen wellicht nog meer fotobewerking. Dit kan dus heel tijdrovend zijn, afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die gedigitaliseerd moeten worden. Daarnaast behoor je dus ook al een enige kennis te hebben van programma’s zoals Photoshop.

1.Foto’s maken met smartphone

Een van de eenvoudigste en de goedkoopste manieren (tegenwoordig heeft iedereen er wel één) om foto’s digitaal te maken is oude foto’s te fotograferen met je mobiele telefoon (smartphone). Het voordeel is, dat dit in een handomdraai is gebeurd. Echter kan de kwaliteit teleurstellend zijn. Denk bijv. aan per ongeluk de achtergrond mee fotograferen, scheef fotograferen, of de zichtbaarheid van schittering en krassen op de foto zelf.

Wil je snel een foto delen met anderen, dan is dit een geschikte optie.

2. Foto scan apps

Een andere mogelijkheid om foto’s te digitaliseren is via een foto-scan app op je smartphone.

Je kunt hierbij denken aan:

Deze foto-scan apps hebben slimme automatische verbeteringen, die imperfecties minimaliseren (denk bijvoorbeeld aan schittering). Daarnaast kunnen sommige apps de kleuren corrigeren, wat een heel groot verschil maakt wanneer de foto’s gedigitaliseerd worden zonder een foto-scan app. De foto-scan apps maken mooiere foto’s dan enkel de camera app. Dit gaat echter wel ten koste van de snelheid.

3. Oude foto’s scannen met een flatbed scanner

Een flatbed scanner is een scanner met een glasplaat waarop je de foto’s neerlegt, de klep sluit en vervolgens gaat de scanner langs de foto’s. Veel printers zijn tegenwoordig redelijk goedkoop en vaak zijn deze printers voorzien van een flatbed scanner. Er zijn ook scanners te koop zonder printer en er zijn speciale scanners ontworpen voor foto’s. Met deze scanmethode behaal je een goede kwaliteit scan (beter dan het scannen met je mobiele telefoon). Helaas kunnen deze foto scanners prijzig in aanschaf zijn.

De scanners verschillen in scansnelheid. De meeste scanners maken meerdere scans (waaronder een preview), waardoor de kwaliteit van de foto wordt verhoogd, maar wel tijdrovend is. Om een voorbeeld te geven: Als je 500 foto’s wilt scannen en gemiddeld 3 minuten per foto nodig hebt per foto, dan ben ongeveer 25 uur verder (zonder plas en eetpauzes).

4. Scanner met een feeder (ADF scanner)

Een feeder is een vak die de foto’s of documenten automatisch invoert. De scanner zelf blijft op zijn plaatst en de foto’s worden in een rap tempo langs de scanner gehaald. Hiermee kan je stapels foto’s redelijk snel inscannen. De keerzijde van deze soort scanners is dat kwetsbare foto’s of foto’s met een glans beschadigd kunnen raken door de rollers, die de foto’s voortstuwen door de scanner. De ADF-scanner is namelijk ontworpen voor documenten. De kwaliteit van foto’s gedigitaliseerd met een ADF-scanner is minder dan een scan met een flatbed scanner.

5. Foto Scan Service

De laatste methode is een (professionele) foto scan service. Een foto scan service beschikt over professionele apparatuur en software. Het personeel heeft kennis en ervaring met het digitaliseren van foto´s en fotobewerking. Hiermee bespaar je een hoop tijd en energie, maar stel je toch je kostbare herinneringen veilig.

Heb je misschien nog vragen over negatieven of dia’s? Of wil je juist zelf aan de slag, maar wil je nog wat tips om bijv. fotonegatieven zelf te digitaliseren? Bij fotodigitaliseren ben je bij het juiste adres. Klik hieronder op de knop om het aanbod te bekijken.