Op 5 manieren foto’s digitaliseren

Herken je dat? Die stapels oude fotoalbums, volle enveloppen van afgedrukte foto’s van vroeger, die stiekem toch wel veel ruimte in beslag nemen… Gelukkig leven we in een tijd waarin je bijna alles kunt digitaliseren. Dat betekent dat jouw afgedrukte foto’s, van kostbare en mooie momenten, nu veilig kan stellen en op 5 manieren foto’s kunt digitaliseren.

Wil je meer weten hoe je zelf foto’s kunt digitaliseren, dan ben je hier bij het juiste adres. Of wil je juist weten hoe je jouw afgedrukte foto’s het beste kunt bewaren? Lees dan ons artikel ‘Veilig afgedrukte foto’s bewaren‘. Weet je nog niet of je het wilt uitbesteden? Lees dan ons artikel:’ Kostbare foto’s digitaliseren, uitbesteden?

Ook hebben we een artikel over hoe je op 3 manieren negatieven kunt digitaliseren.

Voordat je begint

Voordat je begint met foto’s digitaliseren, is het handig om eerst de foto’s uit te zoeken en onderscheid te maken welke je wilt digitaliseren en welke niet. Om de foto’s zo min mogelijk te beschadigen raden we aan om ‘speciale handschoenen’ te gebruiken. Controleer de foto’s op beschadigingen, krassen, etc.. Pas wel op, want met een stofdoek kunnen foto’s makkelijker beschadigen. Het is ook mogelijk om de stofdeeltjes d.m.v. lucht te verwijderen.

Na het digitaliseren, ongeacht welke manier er wordt gebruikt is er altijd sprake van fotobewerking, al is het minimaal. Dit kan dus heel tijdrovend zijn, afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die gedigitaliseerd moeten worden. Daarnaast heb je enige kennis nodig van programma’s zoals Photoshop of Lightroom.

grote foto verzameling

1. Foto’s maken met smartphone

Een van de eenvoudigste en de goedkoopste manieren om foto’s te digitaliseren is om ze te fotograferen met je mobiele telefoon (smartphone). Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone en is het bijna niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Het voordeel van deze manier om je foto’s te digitaliseren is dat het in een handomdraai is gebeurd en je hiervoor niet speciaal de telefoon hoeft aan te schaffen, voor alleen het digitaliseren van afgedrukte foto’s. Echter kan de kwaliteit flink tegenvallen. Denk bijv. aan per ongeluk de achtergrond mee fotograferen, scheef fotograferen, of de zichtbaarheid van schittering en krassen op de foto zelf. Daarnaast zal de resolutie altijd lager zijn, dan wanneer er met een daadwerkelijke fotocamera wordt gedigitaliseerd.

Wil je direct een foto delen met anderen en niet ‘apparatuur’ willen of kunnen aanschaffen, dan is dit de meest geschikte optie.

2. Foto scan apps

Naast de alleen de camera van je smartphone en de daarbij behorende app, is het ook mogelijk om afgedrukte foto’s te digitaliseren met behulp van een foto-scan app op je smartphone. Hiervoor download je een fotoscan-app via de ‘store’ en via gemakkelijke instructies kun je zo één voor één foto’s digitaliseren. Ook voor deze manier hoef je geen dure aanschaf te doen, de meeste apps zijn gratis.

Een aantal fotoscan-apps die je kunt gebruiken zijn:

  • Fotoscan van Google foto’s
    De app helpt om de camera goed te richten en zet het beeld om naar een mooie digitale afbeelding. Geschikt voor zowel Android als iOS.
  • Scanbot
    Eigenlijk een PDF-scanner voor het inscannen van documenten, maar ook voor het digitaliseren van foto’s.
  • Picscanner

Deze foto-scan apps hebben slimme automatische verbeteringen, die imperfecties minimaliseren (denk bijvoorbeeld aan schittering). Daarnaast kunnen sommige apps de kleuren corrigeren, wat een heel groot verschil maakt wanneer de foto’s gedigitaliseerd worden zonder een foto-scan app. De foto-scan apps maken mooiere foto’s dan enkel de camera app. Dit gaat echter wel ten koste van de snelheid, dus minder geschikt dan de enkel de camera-app, wanneer je direct de gedigitaliseerde afbeelding wilt delen met anderen.

3. Oude foto’s digitaliseren met een flatbed scanner

Een flatbed scanner is een scanner met een glasplaat waarop je de foto’s neerlegt, de klep sluit en vervolgens gaat de scanner langs de foto’s. Veel printers zijn tegenwoordig redelijk goedkoop en vaak zijn deze printers voorzien van een flatbed scanner. Denk bijvoorbeeld aan die grote printer op kantoor, waar je een velletje papier tussen kunt leggen, de klep sluit en je licht ziet bewegen tussen de plaat en de klep. Er zijn ook scanners te koop zonder printer en er zijn speciale scanners ontworpen voor foto’s. Met deze scanmethode behaal je een goede kwaliteit scan (beter dan het digitaliseren met je mobiele telefoon). Helaas kunnen deze foto scanners prijzig in aanschaf zijn. Prijzen starten rond de 70 euro en kunnen wel oplopen tot de 3400 euro. Het verschil zit hem in hoe duurder, hoe hoger de resolutie en hoe sneller de scanner zal zijn.

Naast dat zo’n flatbed scanner prijzig kan zijn, afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die je wilt digitaliseren, kan dit een zeer tijdrovende klus worden.

Meeste scanners maken meerdere scans (waaronder een preview), waardoor de kwaliteit van de foto wordt verhoogd, maar wel tijdrovend is. Een flatbedscanner van 70 euro (4ppm) zal er langer over doen dan een scanner van 1300 euro (10ppm). Om een voorbeeld te geven: Als je 500 foto’s wilt digitaliseren en gemiddeld 3 minuten per foto nodig hebt per foto, dan ben ongeveer 25 uur verder (zonder plas en eetpauzes)…

4. Scanner met een feeder (ADF scanner)

Een feeder is een vak die de foto’s of documenten automatisch invoert. De scanner zelf blijft op zijn plaatst en de foto’s worden in een rap tempo langs de scanner gehaald. Hiermee kan je stapels foto’s redelijk snel digitaliseren. Dit scheelt heel veel tijd en moeite. Moet je bedenken dat je 500 foto’s wilt digitaliseren en deze één voor één in de scanner moet leggen, na ze stofvrij gemaakt te hebben…
Echter de keerzijde van deze soort scanners is dat kwetsbare foto’s of foto’s met een glans beschadigd kunnen raken door de rollers, die de foto’s voortstuwen door de scanner. De ADF-scanner is namelijk ontworpen voor documenten. De kwaliteit van foto’s gedigitaliseerd met een ADF-scanner is minder dan een scan met een flatbed scanner.

5. Professionele fotocamera

Deze manier is de duurste van allemaal, maar geeft wel de mooiste resultaten. Je maakt namelijk een (digitale) foto van je afgedrukte foto. Hierbij is het belangrijk om de juiste belichting te gebruiken en als je scherpe foto’s wilt dan is een statief een ‘must-have’. Je legt als het ware de foto op een plaat en fotografeert van bovenaf de afgedrukte foto. Je wilt dat de afgedrukte foto plat ligt, om onjuistheden in de gedigitaliseerde afbeelding te voorkomen (zoals bolling).

Foto Scan Service

Zie je het niet zitten om zelf afgedrukte foto’s te digitaliseren? Dan kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een professionele foto-scan service. Zo’n service beschikt over professionele apparatuur en software. Het personeel heeft kennis en ervaring met het digitaliseren van foto´s en fotobewerking. Hiermee bespaar je een hoop tijd en energie, maar stel je toch je kostbare herinneringen veilig. Heb je twijfels? Lees dan ook ‘Kostbare foto’s digitaliseren, uitbesteden?‘.

Heb je misschien nog vragen over negatieven of dia’s? Of wil je juist zelf aan de slag, maar wil je nog wat tips om bijv. fotonegatieven zelf te digitaliseren? Bij Fotodigitaliseren ben je bij het juiste adres. Klik hieronder op de knop om het aanbod te bekijken.

foto's scannen