Hoe zijn fotonegatieven ontstaan?

Daar waar vroeger fotonegatieven noodzakelijk waren om een foto te maken is in deze moderne tijd, anno 2021 er alleen nog maar een smartphone voor nodig. Je kunt het misschien bijna niet voorstellen, maar de eerste foto vereiste een doos met een gat, een speciale plaat in de doos en 8 uur lang aan fel zonlicht nodig. Nu kun je binnen een handomdraai een foto maken, deze uploaden en vervolgens delen met anderen.
Het principe van foto’s maken is in de loop der jaren niet veranderd. Het ‘gaatje in de doos’ wordt hedendaags lens genoemd en de ‘plaat in de doos’ is een lichtgevoelige elektronische sensorchip. Maar wat kun is er nu nog in deze tijd mogelijk met oude fotonegatieven? Kun je ze digitaliseren? En waarom zou je dit wel of niet moeten doen? Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te weten hoe ze zijn ontstaan.

In dit blogartikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • De eerste foto’s en negatieven
 • Wat zijn fotonegatieven?
 • Soorten fotonegatieven
 • Formaten fotonegatieven
 • Wat kun je met fotonegatieven?
 • Hoe moet je fotonegatieven bewaren?

Heb je al wel genoeg kennis over fotonegatieven, maar nog twijfelt om het zelf te doen of toch liever uit te besteden? Of wil je gewoon wat meer weten over het zelf digitaliseren van negatieven, lees dan nu mijn artikel over negatieven digitaliseren, DIY.

fotonegatieven-stroken

‘Lijkwaarde van Turijn’

Er zijn speculaties met betrekking tot de eerste echte negatieve foto. De lijkwade van Turijn (schijnt een sepia negatief te zijn) is een linnen kleed van 4,4m bij 1,1m, waarop vaag het lichaam van een gemartelde man te zien is (.

Er zijn tot op de dag nog veel vragen rondom dit katholieke relikwie. Wie heeft de afbeelding gemaakt, wie is deze man, wat is er gebeurd, hoe is de afbeelding gemaakt, wanneer, etc.

Het kleed komt vermoedelijk het jaartal 1260 – 1390. De identiteit van deze man blijft tot op de dag van vandaag onbekend.

https://www.scientias.nl/lijkwade-van-turijn-nog-mysterieuzer-na-dna-onderzoek/
Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel vragen rondom de Lijkwade van Turijn.

Eerste foto en negatieven

Bijna 500 jaar later in 1822 maakte Joseph Nicéphoere  een foto die alweer snel oploste. Joseph slaagde er in 1826 in om een definitieve foto te maken. Hij had een doos met een klein gaatje erin. In de doos bevond zich een achterwand met lichtgevoelige plaat. Na een acht uur met vol zonlicht, ontstond er een afbeelding op de achterwand, door het open gaatje.  

In 1839 werd het proces van foto-ontwikkeling formeel geïntroduceerd, waarbij er gebruik werd gemaakt van negatieven. Deze waren vaag, primitief, zwart/wit, maar desondanks de daadwerkelijke basis voor moderne fotografie. Negatieven boden de kans tot kopiëren, dit was nog niet mogelijk doordat de afbeelding direct op.

In 1870  werd zilvergelatinedruk geïntroduceerd en daarmee het begin van de moderne fotografie. Bij dit proces wordt een emulsie van lichtgevoelige zilverzouten (bijv. zilverbromide) en gelatine gecombineerd. De zilvergelatine druk levert een monochrome of zwart/wit foto.

In de loop der tijd zijn er verschillende technieken en verschillende achterwanden/lichtgevoelige platen ontwikkeld.

Negatieven zijn er zowel als in kleurennegatief als zwart/witnegatief. Vroeger werden deze gedrukt op glazen platen, maar vanaf circa 1920 kwam er de celluloid en later zelfs de polyester met lichtgevoelige laag, die goedkoper en lichter waren dan glas.

Foto negatieven digitaliseren
Rolletje fotonegatieven

Wat zijn fotonegatieven?

Om te weten wat fotonegatieven zijn is het belangrijk te weten hoe dat het principe van foto maken werkt. Tegenwoordig maken de meesten een foto met hun smartphone en kunnen dit printen via de computer en printer. Voor de uitvinding van de smartphones werden foto’s gemaakt met fotocamera’s, die ontwikkeld moesten worden in ‘de donkere kamer’, voordat je daadwerkelijke (papieren) foto’s in je handen had.

Wanneer je een foto maakt, passeert er licht door de cameralens en registreert de afbeelding op de chip. Bij fotonegatieven worden donkere gebieden gemarkeerd als licht, en de lichte gebieden juist als donker. Ook kleuren worden geregistreerd als hun complementaire (tegenovergestelde) kleur.

Een fotonegatief is eigenlijk niets anders dan een kleine foto (hoogstwaarschijnlijk op rol of een strookje), waarbij de afbeelding te zien zijn in negatieve kleuren die d.m.v. ontwikkeling afgedrukt kan worden op bijv. fotopapier.

Formaten Fotonegatieven

Er zijn verschillende soorten formaten negatieven met bepalende namen:

 • Kleinbeeld negatief (24x36mm)
 • Halfkleinbeeld negatief (16x24mm)
 • APS negatief (16x30mm)
 • Pocket formaat negatieven (13x17mm)
 • Instamatic negatieven (28x28mm)
 • Kodak disc negatieven
 • Glasnegatieven van klein tot groot
 • Vlakfilm negatieven tot A3-formaat

Hiernaast zijn er ook nog formaten variërend van 60x45mm – 60x90mm.
De (half)kleinbeeld negatieven bestaan vaak uit strookjes van 2 tot 6 afbeeldingen naast elkaar.De negatieven kunnen zowel zwart/wit zijn als kleurennegatief.

fotonegatieven-stroken-2

 Maar, wat kun je nu nog met fotonegatieven?

Om terug te komen op de vraag wat je nu nog kunt met fotonegatieven in deze tijd. Het simpele antwoord is digitaliseren. Je gaat als het principe mee met de tijd.

Naarmate er meer tijd verstrekt is het risico op schade groter door bijv. licht of vocht. De kans op scheurtjes is groot en daarnaast is de kans zeer groot dat de negatieven stof liggen te vergaren en onnodig ruimte in beslag nemen. Negatieven zijn gevoeliger dan fotopapier, doordat het gemaakt is van niet hoog kwalitatief archief materiaal. Hoe eerder gedigitaliseerd, hoe eerder ze herinneringen zijn veiliggesteld.

Het is mogelijk om fotonegatieven te digitaliseren. Natuurlijk kun je dit zelf doen, maar dit kun je ook uitbesteden. Ben je nog niet zeker wat te doen, of wil je je er eerst meer in verdiepen en wat er allemaal bij komt kijken? *Hier komt nog verwijzing naar ander artikel.

Weet je niet zeker of je het zelf wilt doen of wilt uitbesteden? Lees dan nu hoe je zelf negatieven kunt digitaliseren.

Negatieven bewaren

Moet je je negatieven na digitalisering nog bewaren of weggooien? Het advies is om de negatieven alsnog te bewaren, wanneer je plannen hebt om de foto’s te bewerken of te vergroten. Negatieven kunnen namelijk op hoge resolutie ingescand kunnen worden, waarbij er nog veel detail is te zien bij grote vergrotingen. Fotonegatieven geven hogere kwaliteit met uitgebreid detail in vergelijking met een een geprinte foto.

Als je je negatieven bewaart, wordt een droge, donkere, koele omgeving geadviseerd. Licht en luchtvochtigheid of water kunnen negatieven beschadigden.

Ook voor informatie en de digitalisering van foto’s en dia’s ben je bij ons bij het juiste adres.